Optikai kötéslezárók

A Fiber-to-the-home (FTTH) és a Fiber-in-the-loop (FTTx) összeköttetések nagy sávszélességű és alacsony késleltetési idejű hálózatokat  igényelnek a mai lakossági, üzleti és a mobil operátori fronthaul/backhaul szolgáltatások nyújtásához. Az ilyen hálózatok a kiépítéséhez rengeteg optikai szálat kell hegeszteni a hálózat különböző pontján. Mindenhol, ahol szálhegesztés történik és a szálakat össze kell gyűjteni, tovább kell ágaztatni vagy meglévő hálózathoz csatlakoztatni, kötéslezárókat alkalmaznak a hegesztések védelmére. Az alkalmas kötéslezáró kiválasztását a kötés helye és jellege határozza meg.

Különböző hálózatok, különböző igények

Az FTTx hálózatok nagyjából négy fő szegmensre oszthatók:

  • törzs (Trunk)
  • gerinc (Feeder)
  • elosztó (Distribution)
  • felszálló (Drop)

A mai hálózatok kulcsfontosságú követelményei:

  • megbízhatóság
  • telepíthetőség
  • rugalmasság
  • sebesség

Az adott hálózati szegmens határozza meg, hogy ezek közül a tulajdonságok közül melyek válnak fontosabbá a többinél.

A törzs hálózat az a központi váz, ahol minden az ügyfelektől származó forgalom összegyűlik. Ezért a fő jellemzője ennek a szegmensnek a megbízhatóság. A telepítés a hálózat ezen részén szakértői személyzetet és speciális eszközöket is igényel. Mivel a kiépítése után a szerelők ritkán térnek vissza változtatások vagy karbantartás miatt, ezért az optikai hálózat “fit-and-forget” részének is nevezik.

Az ügyfélhez közelebb helyezkednek el a gerinc és az elosztó szegmensek. Ahogy a hálózat az utolsó kilométerekhez ér, egyre inkább a könnyebb telepíthetőségre és rugalmasságra van szükség. Ezekben a szegmensekben valamint a hálózat előfizetői részében sok a kábelleágazás és a hozzáférési pont. A jövőbeli leágazásokhoz minden csomópontban száltartalékra is szükség van. Jellemzően a szolgáltatók ezekben a hálózati szegmensekben tesztelik és diagnosztizálják hálózatukat. Továbbá jellemző, hogy itt van szükség a hálózati gyakori változtatására, új szálak bekapcsolására.

Minél jobban közeledünk a hálózat végei felé annál inkább  szükséges, hogy a kötéslezárók egyszerűen szerelhetőek is legyenek. Éppen ezért a hálózat előfizetői (felszálló) részében több a csatlakozóval ellátott, többszöri nyitásra, zárásra optimalizált kötéslezáró. Ebben a szegmensben a hegesztett és a csatlakozóval végződtetett megoldások keverékét a jellemző.