Légkábel rendszerek​

SSP rendszer

Az SSP rendszer a Raynet Kft. szabadalmaztatott, előfizetői léges lefedő hálózatokhoz fejlesztett technológiája. Több távközlési szolgáltató által is alkalmazott, több száz km megépített hálózattal  rendelkező, jól bevált megoldás, melynek minden komponense több éves referenciával rendelkezik.
A rendszer két fő eleme, egy rendkívül flexibilis, könnyű szerkezetű, egyszerűen lékelhető, nagy szálszámú optikai kábel, és egy nyitott szerkezetű hordozó profil (,C’ profil), melybe a kábel behelyezhető, és ez látja el a teherviselő funkciókat. Az alapjában véve behúzó kábel a profil által válik légkábellé úgy, hogy továbbra is megtartja a könnyű szerkezetéből adódó jó tulajdonságait. Az SSP rendszerrel esztétikus kialakítású, kompakt, rugalmas hálózat valósítható meg bármilyen oszlopsoron.

Kábel:

  • Alapvetően behúzó kábel, mely a ,C’ profillal válik légkábellé. Segítségével könnyen megvalósítható olyan vegyes hálózat, ahol egyaránt előfordul alépítményes és léges szakasz egyaránt.
  • Könnyen lékelhető a kábelköpeny, valamint a pászmák a mikromodul szerkezetnek köszönhetően.
  • Szálkapacitása 12-72 szálig terjed
  • Rendkívül kis hajlítási sugarának köszönhetően kis átmérőjű, esztétikus kábeltartalék hurkok alakíthatók ki.

C profil:

  • Nagy szakító szilárdságú hordozó profil, UV stabil alapanyagból
  • A kábel szabadon csúszik benne hosszirányban több oszlopközön keresztül, megkönnyítve a tartalék képzést, vagy hibaelhárítás esetén a tartalék kábel átfejtést.

Az SSP rendszerhez gyakorlatilag bármilyen kötődoboz alkalmas. A Raynet Kft. által forgalmazott kötődobozok és a hozzájuk rendelhető, különböző távközlési és áramszolgáltatói oszlopokhoz fejlesztett kötéstartó szerelvények komplett megoldást kínálnak előfizetői léges lefedő hálózatok megvalósításához.

Inline rendszer

Az inline rendszerű előfizetői optikai hálózat elsősorban áramszolgáltatói oszlopsoron történő alkalmazásra lett kifejlesztve. Alkalmazása gyors és költséghatékony telepítést tesz lehetővé.

Mivel az előfizetői leágazó doboz a kábelen helyezkedik el az oszlop mellett, nincs szükség kötéstartó szerelvényre. Az oszlopon csak a főkábel függesztéséhez, és az előfizetői dropkábelek átfeszítéséhez szükséges szerelvények találhatók, melyeket nem szükséges nullázni. A nullázás elkerülésével nagy mértékben leegyszerűsödik a tervezés, alkalmassá tétel, mellyel rengeteg időt és költséget lehet megtakarítani.

A rendszerben alkalmazott kábel és a benne lévő pászmák könnyen lékelhetőek, ezért lehetőség nyílik a kábeltartalék nélküli szerelésre. A kötéseket létráról is meg lehet szerelni, mivel a kötéslezárókba bőséges száltartalékot lehet képezni. Üzemviteli szempontból sem okoz problémát a tartalék nélküli szerelés, mert maximum két oszlopköznyi szakaszcserével orvosolható egy esetleges kábelszakadás. A tartalék elhagyásának további költségcsökkentő hatása van.